top of page

V

Vahşi/Yabani Maya (Wild Yeast): Biracılıkta kullanılan hazır mayaların dışındaki doğadan gelen mayalara denir.

 

Y

Yağ Asitleri (Fatty Acid): Uzun bir alifatik zincir (doymuş ya da doymamış) ve karboksilik asitten oluşan moleküllerdir (-COOH). Alifatik zincir, birbirine bağlı karbonlardan oluşan zincirlerdir, bu karbonlara da hidrojen bağlanır. Karbonların hepsi tek bağla birbirine bağlı ise doymuş, zincirlerde çift bağ ya da bağlar varsa doymamış olarak nitelendirilirler (monoansatüre, poliansatüre).

Yağ asitleri, yağlarda ve hücre zarında (fosfolipid ve glikolipidin bir parçası olarak) bulunurlar. Yağ asitleri hayvansal ve bitkisel yağlardan gelir. 3 karbonlu gliserole, 3 yağ asiti bağlanınca trrigliseritler ortaya çıkar. Yağ asitleri metabolize edildiğinde karbonhidrat ve proteinlerden daha fazla ATP üretilir, bu nedenle hayvanlar için önemli bir besindirler.

 

Yağmurlama (Sparge): Tam tahıl bira yapımında maltın sıcak su (75 °C) ile yağmurlanması ve posada kalan şekerlerin alınması işlemidir.

 

Yağmurlamasız Birayapımı (No-sparge Brewing): Tam tahıl bira yapımında yağmurlama işleminin atlanmasına denir. Süzme sonrası yağmurlama yapılmaz, doğrudan kaynama aşamasına geçilir. Verimlilik düşebilir.

 

Yanık Arpa (Roasted Barley): Malt haline getirilmemiş arpanın yanma derecesinde kavrulmasıdır. Koyu bir renk ve keskin tat verir.

 

Yanık Malt (Roasted Malt): Yüksek sıcaklıklarda yanma derecesine kadar kavrulmuş malttır. Ham arpadan yapılır.

 

Yoğunluk (Specific Gravity): Bir çözeltinin, suyla kıyaslanarak bulunan yoğunluğudur. Kısaltması SG’dir. Yoğunluğu 1.050 olan bir çözelti sudan 1.050 kat daha yoğun demektir. Hidrometre ile ölçülür.

 

Z

 

Zehirli Alkoller (Fusel Alcohols): Etanolden daha ağır alkollerdir. Maya aktivitesi sonucu oluşurlar. Keskin soventimsi bir aromaları vardır. Geceden kalma durumuna yol açanlar bunlardır. Birada eser miktarda bulunurlar.

bottom of page