top of page

F

 

False Bottom: Dip Süzgeci. Mayşenin süzüldüğü kabın altına konulan delikli metal ya da plastik süzgeç. Bu süzgecin amacı sıvı mayşenin geçmesine izin vermek, bu arada da katı olan artıkları süzmektir. Sifonlama sırasında mayşe süzgecin altından süzülür.

 

Fatty Acid: Yağ asitleri.

 

Fermentation: Fermentasyon ya da Mayalama. Mayanın şekeri alkol ve CO2 gazına dönüştürme sürecidir.

 

Fermenter: Fermentasyon Kabı. Fermentasyonun gerçekleştiği kap. Ev biracıları genellikle cam, plastik kovalar ya da damacanalar kullanırken, endüstriyel biracılıkta paslanmaz çelik tanklar kullanılır.

 

Filtration: Süzüm. Bitmiş biradan bulanıklığı ve diğer yabancı cisimleri ayıklama işlemidir.

 

Final Gravity – FG: Son Yoğunluk. Fermentasyon bittikten sonra biranın sahip olduğu yoğunluktur. Biranın tipine bağlı olarak bu yoğunluk değerleri 1.000 (suyun yoğunluk değeri) ile 1.030 (ya da üstü) arasında değişir. İlki daha hafif bira anlamına gelirken, ikincisi daha güçlü birayı ifade eder.

 

Finings: Berraklaştırıcı. Biranın berraklığını artırmak için kullanılan yardımcı maddelerdir. Mesela Irish moss, isinglass, bentonit  gibi.

 

Finishing Hops: Kayanama sonu şerbetçiotları. Biraya acılık dışında tat ve aroma katan şerbetçiotlarıdır. Bunlar kaynamanın sonunda (ya da kaynama bittikten sonra) mayşeye eklenir. Böylece şerbetçiotlarının sahip olduğu tat ve aroma kaybolmadan biraya kadar ulaşır.

 

First Runnings: İlk Boşaltma. Sifonlama işleminde ilk yapılan boşaltmadır. Yoğun şeker içerir. İlk boşaltmalar genelde daha güçlü biralar üretmek için kullanılırken, ikinci boşaltmalar daha hafif biralar oluşturur.

 

First Wort Hopping: Kaynama başı şerbetçiotları. Kaynatma başında  mayşeye eklenen şerbetçiotlarıdır. Bu yöntemin uygulayıcıları, sonlandırma şerbetçiotlarına göre bunların biraya daha güzel aroma verdiğini savunurlar.

 

Flaked Maize: Gevrek Mısır. Isıtılmış merdanelerden geçirilmiş mısır. Merdane taneleri kırar ve ısı da nişastaları jöleleştir. Bu yüzden de ısıtılmadan doğrudan mayşeye eklenebilir.

 

Flare Fitting: Rakor. Fıçılama sistemlerinde kullanılan bir konektördür.

 

Flat Beer: Gazı olmayan, baloncukları görülmeyen biradır. Karbondioksit gazı içermez ya da çok azdır.

 

Flavor Hops: Rayiha Veren Şerbetçiotları. Biraya rayiha kazandırmak için kaynama kazanına eklenen şerbetçiotlarıdır. Genelde 20 dakikadan az kaynatılır.

 

Flocculation: Topaklanma ve çökelme. Mayaların topaklanma ve çökelme eğilimini ifade eder. Topaklanma eğilimi az olan mayalar daha iyi fermentasyon sağlar, ancak birada bulanıklık yaratır. Tam tersine topaklanma eğilimi fazla olan mayalar daha uzun fermentasyon süreleri ile daha berrak biralar üretir.

 

Bu terim mayanın ne kadar topaklandığını ve fermenterin dibine çöktüğünü anlatır. Çok topaklanma (high flocculating) mayanın neredeyse tümünün şıradan süzülerek dibe çöktüğünü ve dipte bir tortu oluşturduğunu işaret eder. Az topaklanma ise mayanın hala şırada yüzdüğünü gösterir. Biraya bulanık bir görünüm verir ve çamurlu bir tortu oluşturur.

Fly Sparge: Sürekli yağmurlama. Bu yağmurlama uygulamasında şerbet fermentöre süzülürken yukardan sürekli sıcak su ilavesi yapılır. Su seviyesi malt yatağının belirli bir seviye üstünde kalmalıdır. Homojen bir su akışı için bir yağmurlama kolu (sparge arm) kullanılır.

 

Force Carbonating: Harici gaz basımı. Basınç altında CO2 gazı uygulayarak karbonlaşmaya zorlama işlemidir. Doğal karbonlaşma yerine biraların daha çabuk içilebilir hale gelmesini sağlar.

 

Foreign Extra Stout: Dry Stout’un daha güçlü versiyonudur. Örneğin şişelenmiş Guinness bu türe girer.

 

Free Amino Nitrogen: Serbest Amino Nitrojen. Mayşedeki amino asitlerin miktarını veren ölçü.

 

Freeze Distillation: Donuk Damıtma. Fermente olmuş bir içeceği dondurmak, sonrasında da buz kristallerini yok ederek yapılan bir damıtmadır. Su, alkolden önce donduğundan buz kristallerinin alınması daha yoğun bir alkol yaratır.

 

French Press: İçinde süzgeç bulunan bardak. Genelde hazır kahve yapmak için kullanılır. Evbiracıları şerbetçiotunun çayını yapmak için kullanırlar.

 

Fructose: Fruktoz. Meyve şekeri olarak bilinir. Maya tarafından fermenteye hazır basit şekerdir.

Fuggles: İngiliz aroma şerbetçiotudur. Ale ve stoutlarda kullanılır. Yumuşak ve baharatlı bir karakteri vardır. IPA ve Bitter için dry hop (soğuk ekleme) aşamasında çok uygundur. Bu sağlam ş.otu ale biraların tüm rayiha, aroma ve dengeli acılığını sağlayan en temel ş.otudur. Alfa asit: 4,0-6,5.

 

Fusel Alcohols: Zehirli Alkoller. Etanolden daha ağır alkollerdir. Maya aktivitesi sonucu oluşurlar. Keskin soventimsi bir aromaları vardır. Geceden kalma durumuna yol açanlar bunlardır. Birada eser miktarda bulunurlar.

bottom of page