top of page

B

 

Bakteri (Bacteria):Tek hücreli organizmalardır. Bakteri bulaşması biranın ekşi, bayatımsı ya da meyvemsi tatlar almasına neden olur. Şişe açıldığında köpüğün kabarmasına kimi zamanlarda şişenin patlamasına da neden olur. Genelde çoğu bakteri şerbetçiotu, alkol ya da düşük pH değerini pek sevmez. Ama bazı bira türleri sahip oldukları özel ekşimsi tat için (örn. Lambic, Oud Bruin, Berlineer Weisse) bakteri fermentasyonu ile üretilir.

 

Bakteriyel (Bacterial): Bozuk aromaları tarif eden genel bir terim. Laktik asit, sirkemsi, odunsu, bayat, küflü ya da mikrobik bulaşmayı ifade eder.  

 

Balık Tutkalı (Isinglass): Belirli balıkların hava keselerinden üretilen ve birayı berraklaştıran madde.

 

Baz Malt (Base Malt): Diğer adı ana malt. Tam tahıllı bira yapımında fermente olabilen çoğu şekeri ve nişasta çevrimini sağlayan enzimleri içerir. Ana malt çoğunlukla açık renkli olur çünkü daha koyu malt yapmak için uygulanan yüksek sıcaklık enzimlerim yok olmasına neden olur.

 

Berraklaştırıcı (Finings): Biranın berraklığını artırmak için kullanılan yardımcı maddelerdir. Mesela Irish moss, isinglass, bentonit  gibi.

 

Beta Amilaz (Beta Amylase): Maltta bulunan enzimlerden bir tanesidir. Nişastayı şekere çevirme gücüne sahiptir. Beta amilaz basit şekerler üretir, bu da mayşenin daha kolay fermente olmasını sağlar. Demleme sürecinde yaklaşık 66 °C civarında aktive olur. Ayrıca alfa amilaza da bakınız.

 

Beta Asit (Beta Acid): Şerbetçiotundaki aromadan sorumludur. Şerbetçiotunun biraya geçirdiği acılığın ve aromanın bileşiklerinden bir tanesidir. Beta asitler acılık açısından az bir öneme sahiptirler, şerbetçiotunun biraya verdiği asıl acılık alfa asitler ile olur.

 

Biotin: Kompleks B vitamininde bulunan renksiz bir kristal. Özellikle mayada, ciğerde, yumurta beyazında bulunur.

 

Bira (Beer): Tahıldan ve/veya bakliyattan elde edilen şekerin fermentasyonuyla üretilen alkollü içeceğin genel adıdır. Malt, maya, şerbetçiotu, su ve takviyelerden oluşur.

 

Bira Basma Makinesi (Beer Engine): Basınçlı bira fıçılarının aksine elle pompalayarak bira doldurmaya yarayan bir makinedir. Az köpük verdiği için tercih edilen bir doldurma yöntemidir. British “Gerçek ale” birasında olduğu gibi mesela.

 

Bira Mayası (Brewer Yeast): Bira fermentasyonu için kullanılan bira mayası.

 

Bira stili (Style): Bir reçeteye bağlı olarak yapılan biraları tarif eder.

 

Bira Ustası (Beermaster): Bira yapımında ustalaşmış kişi.

 

Birayapımı (Brewing): İster ticari olsun ister hobi amaçlı olsun bira yapım yöntemlerini tarif eder. Hobi amaçlı bira yapımı ticari bira yapımına göre farklılıklar içerir.

 

Biracı (Brewer): Bira yapan kişi, bira yapımcısı. İçki olarak genelde birayı önce tercih eden kişi.

biralar olarak adlandırabiliriz.

 

Birinci Fermentasyon (Primary Fermentation): İki aşamalı fermentasyon uygulandığında, ilk aşamasına denir.

 

Birinci Fermentasyon Kabı (Primary Fermenter): En aktif fermentasyonun gerçekleştiği ilk fermentasyon tankı.

 

Biscuit Malt: DeWolf Cosyns Malting (Belçika) firması tarafından üretilen kavrulmuş malt türü. Pale malt ile karıştırılması uygun olur.

 

Bitter:  İngiltere orijinli bir ale bira türüdür. Açıktan bakır rengine doğru gider. Şerbetçiotu baskın bir karakterdir. Acılık vermesi için tüm şerbetçiotları kaynamanın başında eklenir. Bazıları Bitter’i pale ale ile eşanlamlı kullanır.

 

Black Malt: Özel bir fırın kullanılarak arpa maltının neredeyse siyahlaşana kadar fırınlanmış halidir. Az miktarda kullanılırsa biraya renk verir, çok miktarda kullanılırsa koyu kahve ya da siyah renk kazandırır. Kavrulmuş ham arpa gibi biranın tadını keskinleştirip isli bir aroma verir.

 

Bock: Güçlü bir Alman birası türü.

 

Bozuk Aroma (Off Flavors): Yapım aşamasında yapılan yanlışlıklardan kaynaklanan kötü kokulu aromalar.

 

Braggot: Fermente olacak bazı şekerlerin tahıldan geldiği balşarabı (mead) ya da balşarabı ve ale karışımı olan alkollü içecek.

 

Brett (brettanomyces): Belgian Lambic birasına karakteristik özelliğini kazandıran bir vahşi maya türü. Çoğu Lambic için "at kokusu" ya da "deri kokusu" özelliğinden sorumludur.

 

Brewers Gold: Acılık şerbetçiotu. Dengeli bir acılık verir. Lager biralarda biranın olgunlaşma döneminde aroma sağlamak için en ideal karışımdır.  Meyveli ve baharatlı aromalar kazandırır. Alfa asit: % 5,5 - 6,5.

 

Brix: Çözeltideki (mayşe) şeker miktarını verir. Ağırlık yüzdesi olarak ifade edilir. Örneğin, 10°P mayşe %10 şeker içerir (ağırlıkça).

 

Brown Ale: Tatlımsı ve maltsı aromaya sahip kahverengi bira.

 

Brown Malt: 60°L renginde olan malt.

 

Buğday (Wheat): Bira yapımında kullanılan ikinci tahıldır.

 

Buğday Maltı (Wheat Malt): Malt haline getirilmiş buğday.

 

Bulutlu (Cloudy): Fermenterde maya faaliyeti ya da proteinler nedeniyle oluşan bulut gibi hareketlenme.

 

Buruk (Astringent): Kuru, ağzı buruşturan, tanenli bir tat. Uzun kaynatma süresi, sert su ile yüksek yağmurlama suyu sıcaklığı nedeniyle oluşabilir. 

    

Butik Biracılık (Craft Brewery): Orta ölçekli bir işletmede yapılan bira ve biracılık faaliyeti.

bottom of page