top of page

D

Daldırma Soğutucu (Immersion Chiller): Mayşeyi soğutmak için kullanılan cihazdır. Mayşe içine daldırılan bir bakır boru sistemidir. Soğutma için içinden su akıtılır.

 

Daldırma Tüpü (Dip Tube): Metalden yapılma bir tüptür ve bira fıçısının üst tarafından biranın içine kadar iner. Standart bir soda fıçısında “çıkış” fittinginde yer alan daldırma tüpü fıçının altına kadar uzanır, amaç biranın fıçıdan alınmasını sağlamaktır. “Giriş” fittinginin devamında yer alan daldırma tüpü kısadır ve biraya CO2 aktarmak için kullanılır.

 

Damacana (Carboy): Fermentasyon için kullanılan cam ya da plastik kap.

 

Damıtık Su (Distilled Water): Kaynatılıp, sonra da yoğunlaştırılarak saflaştırılmış sudur. Şebeke suyu uygun olmadığında damıtık su kullanılabilir ama maya sağlığı açısından bazı mineralleri içermeyebilir.

 

Damıtma (Distillation): Sıvıyı kaynama noktasına çıkarıp, sonra da yoğunlaştırma işlemidir. Suyu saflaştırmak için kullanılabilir ya da fermente bir içecek içindeki alkolü ayırıp daha sert içkilerin yapılmasında kullanılır.

 

Dekstrin (Dextrin): Büyüklük olarak şekerler ve nişasta arasında bulunan karbonhidratlardır. Dekstrinler biraya gövde katar. Nişastanın diastatik enzim aktivitesinden ardakalır.

 

Dekstroz (Dextrose): Glikoz ve dekstroz molekül olarak aynıdır. Dekstroz glikozun sanayide kullanılan adıdır. D-glikoz olarak geçer. Rotasyonik yapısından dolayı böyle adlandırılır.

 

Diasetil (Diacetyl): Belirli mayalar tarafından yaratılan, fermentasyon sırasında ortaya çıkan kimyasal bileşiktir. Tereyağımsı bir karakteri vardır.

 

Diasetil Dinlendirmesi (Diacetyl Rest):  Lager fermentasyonda, fermentasyonun bitimine yaklaşması sırasında sıcaklığını 15-16 °C’ye çıkartma işlemidir. Mayanın diasetili işleyerek daha temiz tadımlı bir bira elde edilmesini sağlar.

 

Diastatik Güç (Diastatic Power): Maltın sahip olduğu toplam diastatik enzim potansiyelir. Nişastayı şekere dönüştürme gücüne denir. Toplam maltın en az 70 L derecesinde olması beklenir ki iyi bir mayşe verimi elde edilebilsin.

 

Dimetil Sülfit (Dimethyl Sulfide): “Kremalı mısır” ya da “pişirilmiş sebze” tadı veren bir sülfür bileşimidir (genellikle DMS olarak kısaltılır). Çok düşük seviyede lagerlerde tercih edilir.

 

Dip Süzgeci (False Bottom): Mayşenin süzüldüğü kabın altına konulan delikli metal ya da plastik süzgeç. Bu süzgecin amacı sıvı mayşenin geçmesine izin vermek, bu arada da katı olan artıkları süzmektir. Sifonlama sırasında mayşe süzgecin altından süzülür.

 

Disakkarit (Disaccharide): İki tane basit şekerin biraraya gelmesinden oluşan bir şeker molekülüdür. Maltoz (malt şekeri) ve sakaroz (evde kullandığımız şeker) iki örnektir.

 

Dolum Çubuğu (Bottle Filler): Birayı şişeye doldururken mümkün olduğunca az çalkalamaya maruz bırakan böylece havalandırma ve okside olma tehlikesini engelleyen bir aletdir.

 

Dolum Kovası/Tankı (Bottling Tank - Bottling Bucket): Nihai bira sifonlanarak bu kaba alınır ve son şeker biraya dibinde vanası olan bu kapta karıştırılır. Çoğu zaman şişe doldurma kabı olarak da kullanılır.

 

Donuk Damıtma (Freeze Distillation): Fermente olmuş bir içeceği dondurmak, sonrasında da buz kristallerini yok ederek yapılan bir damıtmadır. Su, alkolden önce donduğundan buz kristallerinin alınması daha yoğun bir alkol yaratır.

 

Doppelbock: Alman usulü oldukça sert lager biralar için kullanılır. Alman bira yasasına göre bir biraya Doppelbock demek için ilk yoğunluğunun en az 18ºP (spefisik yoğunluk 1.072) olmalı. Birçok Doppelbock biralar genelde –ator  son ekiyle biter. Paulaner Salvator “orijinal” Doppelbock olarak kabul edilir. Doppelbock aynı zamanda gücü tanımlamak için de kullanılan bir terimdir.

 

Dönüşmüş Şeker (Invert Sugar): Sakkarozun işlem gördükten sonra dekstroz ve fruktoza dönümüş hali.

 

Dry Stout: Oldukça koyu, kavrulmuş (bazen kahve benzeri) tadı olan ale bira karakterini ifade eder. Bilinenin aksine Dry Stout biraların alkol oranı yüksek değildir.

 

Dubbel: Koyu, güçlü, malt tadı hakim Belçikalı ale birasıdır. Son dönemlerde meyvemsi karaktere ve baharatlı bir tada sahiptir. “Trappist” stillerinden birisidir.

 

Dunkel: Koyu, malt tadı hakim, Alman usulü lager biradır. “Dunkel” kelimesi Almanca “koyu” demektir ve bazen sıfat olarak kullanılır. Örneğin "Dunkel Weizen" (koyu buğday birası anlamına gelir).

bottom of page