top of page

I

IBU - International Bittering Units: Uluslararası Acılık Birimi. Birada bulunan acı şerbetçiotu asitlerinin yoğunluğunu ölçen birimdir. “IBU” olarak kısaltılır. Bir IBU bir litre biradaki 1 miligram şerbetçiotu asidine eşittir. 0-20 IBU arasındaki biralar az acı, 20-40 IBU arasındaki biralar acı, daha fazla IBU değerine sahip olanlar ise aşırı acı diye sınıflandırılır.

 

IPA - India Pale Ale: Güçlü bir pale aledir. 19. Yüzyılda uzun süre dayanması için yüksek alkol ve şerbetçiotu içeriğiyle bilinir.

 

 

İ

İki Aşamalı Fermentasyon (Two-stage Fermentation): İki aşamalı olarak gerçekleştirilen fermentasyondur. Genellikle lager ve güçlü aleler için önerilir.

İki Sıralı Malt (Two Row Malt): İki sıralı arpadan yapılmış malt. Daha düşük proteine sahiptirler. Kabukları daha büyüktür.

 

İkinci Fermentasyon (Secondary Fermentation): Aşamalı fermentasyonun ikinci aşamasına denir. Bu aşamada yeni fermentere alınan biraya maya, şeker ya da şerbetçiotu eklenebilir.

İkinci Fermentasyon Kabı (Secondary Fermenter): İlk ve aktif fermentasyonun ardından biranın tortudan ayrılarak aktarıldığı ikinci fermentasyon kabıdır.

İlk Boşaltma (First Runnings): Sifonlama işleminde ilk yapılan boşaltmadır. Yoğun şeker içerir. İlk boşaltmalar genelde daha güçlü biralar üretmek için kullanılırken, ikinci boşaltmalar daha hafif biralar oluşturur.

İlk Su (Strike Water): Sabit sıcaklıkta demleme yönteminde maltın eklendiği ilk sudur.

İlk Yoğunluk (Original Gravity –OG): Fermentasyondan önce mayşede bulunan şeker miktarıdır.

İngiliz Yağmurlama/Durulama (English Sparging): İngiliz yağmurlama yöntemidir. Şerbet sonuna kadar süzülür, sonra posa yatağına su eklenir ve ikinci mayşeleme yapılır ve bu şerbet de ayrı bir kaba süzülür, sonra karıştırılır.

İrlanda Yosunu (Irish Moss): Biranın berraklaştırılması için kullanılan kurutulmuş bir tür su yosunudur. İrlanda yosunu kaynama sırasında eklenir.

İyot Testi (Iodine Test):  Mayşedeki tüm nişastanın şekere dönüşüp dönüşmediği test etmek için kullanılan çözeltidir. Örnek mayşe üzerine damlatılan iyotta renk değişikliği olmuyorsa (kırmızıya doğru dönmüyorsa) tüm nişasta şekere dönüşmüş demektir.

 

İzo Alfa Asiti (Iso-alpha Acid): Kaynama sırasında izomerleştirmeye uğramış şerbetçiotu alfa asitleridir.

 

İzomerleştirme (Isomerization): Bir bileşenin kimsaysal yapısının yeniden düzenlenmesidir (içerik değişmeden). Bira yapımında buna bir örnek şerbetçiotu alfa asitleridir.

 

J

 

Jelatin Berraklaştırıcı (Gelatin Finings): Berraklaştırıcı olarak kullanılan sıradan, tatsız jelatindir. Fermentasyon sonrasında jelatin suda çözülür ve mayşeye eklenir.

 

Jelleşme (Gelatinization): Nişastanın yumuşayarak çözünmesidir. Bu işlem ya sıcak su merifetiyle ya da sıcak su ve enzim marifetiyle gerçekleşir.

bottom of page