top of page

C

 

Calcium Carbonate: Kalsiyum karbonat. Formülü CaCO2 olan kimyasal bileşen, tebeşir ya da kireç taşı olarak da bilinir. pH derecesini artırmak için kullanılır. Az miktarda eklenerek bira yapımında kullanılan pH derecesi düşük suyun pH’ını artırır.

 

Calcium Sulfate: Kalsiyum Sülfat. Formülü CaSO4 olan kimyasal bileşen, alçı taşı olarak bilinir. Mayşenin pH derecesini düşürür. Aynı zamanda bira yapımında kullanılacak suyu eklendiğinde şerbetçiotu acılığını daha da ortaya çıkarır.

 

California Common Birası: 1800’lü yıllarda ABD’nin batı yakasında üretildiği tahmin edilen bira. Pale Ale biralara benzelemekle birlikte bunlardan lager mayasının daha yüksek sıcaklıklarda (15-20 °C) uygulanmasıyla farklılaşır.

 

CAMRA - Campaign for Real Ale: 1971’de İngiltere’de oluşmuş bir grup ve etkinlik. Temel amaç “gerçek ale” olarak tanımlanan biranın üretilmesi ve içilmesi üzerine kuruludur. Gerçek ale ahşap fıçıda fermente edilen ve dışarıdan nitrojen ya da karbondioksit basmadan bu fıçıdan servis edilen biradır.

 

Candy Sugar: Belgian Candy Sugar: Akide şeker. Sakkarozun sitrik asit ve suyla ağda haline getirildikten sonraki katı hali. Sakkaroz, fruktoz ve glikoza parçalanır. Maya tarafından kolayca hazmedilen şekerlere dönüşür. Biraya renk ve aroma vermek için kullanılır.

 

Cane Sugar: Şekerkamışı Şekeri. Şekerkamışından üretilen rafine bir şekerdir. Bildiğimiz masa şekeri en bilinen halidir. Bazı İngiliz ve Belçika biralarında fermantasyonda ve şişe şekeri (karbonizasyon için) olarak kullanılır.

 

CAP: Classic American Pilsner: Klasik Amerikan Pils Birası. Alkol yasağından önce var olan ve American Light Lager stili biraların öncüsü. American Light Lager birasına göre daha fazla tat bırakan ve daha gövdelidir. Son dönemlerde tamamlayıcı olarak mısır içerir.

 

Cara-Munich: DWC (Belçika) tarafından üretilen koyu karamel malttır.

 

Cara-Pils: DWC (Belçika) tarafından üretilen oldukça hafif karamel malttır.

 

Cara-Vienne: DWC (Belçika) tarafından üretilen orta düzey karamel malttır.

 

Caramel Malt: Karamel Malt. Hala nemli durumdayken mayşeleme sıcaklığında tutulan ve kavrulan malttır. Kavrulmanın yapıldığı sıcaklık karamelize karakteri belirler. Daha fazla, o kadar koyu renk ve yoğun tat demektir. Karamel malt, kristal malta benzer; hatta biracılar bunları birbirinin yerine kullanır.

 

Carbon Dioxide: Karbon dioksit. Formülü CO2 olan renksiz gaz. Karbon dioksit fermantasyon sırasında mayanın şekeri yemesiyle ortaya çıkan artıklardandır (diğeri de alkoldür). Biraya gazlı içecek özelliğini katar.

 

Carbonator Cap: Karbonlama Kapağı. Şişenin üzerine yerleştirilen bir aparatdır. Bir CO2 tankına bağlanarak biranın (ya da benzer tür içeceklerin) içine karbondioksit basmak için kullanılır.

 

Carboy: Damacana. Genelde fermantasyon tankı olarak kullanılan plastik ya da cam kap.

 

Carboy Cap: Takoz. Kauçuktan yapılmış ve damacananın açık ağzını kapamaya yarayan kapaktır. Ortası delik olur ve buraya hava kilidi yerleştirilir. Güzel bastırılır ki içeriye hava girişi olmasın.

Cascade: Amerika’nın en meşhur aroma şerbetçiotudur. Bu çeşit çoğunlukla güçlü ş.otu içeren ale biralarda kullanılır. Narenciye çiçekleri baskın olarak greyfurt karakteri taşır. Alfa asit: 4,5 - 7,0.

 

Cellulose: Selüloz. Nişastaya benzer ama zıttıdır. Selüloz nişasta enzimleri tarafından parçalanmaz ya da tersi.

 

Cereal: Takviye için kullanılan tahıl.

 

Cereal Cooker: Takviye için kullanılacak tahılın haşlandığı kazan. Kısmi mayşeleme için kullanılır. Kademeli mayşelemede mayşeyi ayrıca ısıtmak için de kullanılır.

 

Cerevisaphile: Bira tutkunlarına verilen isim.

 

Check Valve: Çekvalf. Tek yollu bir valftir. Bir tür hava kilitidir.

Challenger: İçerdiği alfa asit oranı nedeniyle acılık için en uygun şerbetçiotudur. Ana ş.otu olarak taze, gövdeli, ağıza yayılan bir acılığı garanti eder. Sonraki eklemelerde sağlam bir temel sağlar. Son dakikalarda eklenirse biraya meyvemsi bir acılık kazandırır. Alfa asit: % 6,5-8,5.

 

Chill Haze: Soğuk bulanıklığı. Biranın soğutulmasıyla ortaya çıkan bir bulanıklıktır. Düşük sıcaklıklarda bazı bileşenlerin (protein ve tanen) çözülememesinden kaynaklanır. Soğuk bulanıklığı, bazı berraklaştırıcılar (örneğin Irish moss) ya da uzun süre soğuk derecelerde bekletilerek azaltılır.

 

Chit malt: Geleneksel olarak Alman biracılar tarafından kullanılan ve Reinheitsgebot (Saflık Yasası – Alman biralarının standardını belirleyen yasa) yasasının malt haline getirilmemiş tahıl kullanımını yasaklayan kararına karşı geliştirilen beyazcıklanma aşamasındaki olgunlaşmamış malttır.

 

Chloramine: Kloramin. Klor içeren kimyasal bir maddedir. Genel olarak içme suyundaki mikro organizmaların yok edilmesi için şebeke suyuna katılır. Eğer şebeke suyu klor içeriyorsa, bira yapımından önce suyun filtrelenmesi gerekiyor.

 

Chlorine: Klorin. Oldukça zehirli, aşırı tepkili bir gaz, sembolü “Cl”dir.

 

Chlorophenols: Klorofenoller. Klorun fenol adı verilen organik bileşenler ile birleşmesinden oluşan kimyasallardır. Klorlu şebeke suyu ya da bira ekipmanlarında çamaşır suyunun aşırı kullanımı birada klorofenoller oluşuna neden olur.

 

Chocolate Malt: Çikolata Malt. Koyu kavrulmuş malttır. Çoğunlukla koyu renkli biralarda renk ve kavrulma, çikolata/kahve karakteri (tadı) vermek için kullanılır. Demleme işleminde de kullanılabilir.

 

Closed Fermentation: Kapalı Fermantasyon. Biranın kapalı bir kapta fermente edilmesi demektir. Fermantasyon sırasında CO2 gazı açığa çıkar. Bu gazın dışarı çıkmasına izin verilirken dışarıdan hava girişi engellenir. Bazı geleneksel İngiliz ve Belçika biracılar açık fermantasyon yöntemini kullanır. Burada fermantasyon kaplarının üstü açıktır.

 

Clone: Ticari bir biranın yapım reçetesini çıkarıp taklit etmek.

 

Cloudy: Bulutlu. Fermenterde maya faaliyeti ya da proteinler nedeniyle oluşan bulut gibi hareketlenme.

 

Cold Break: Soğuk eşik. Mayşenin soğtulmasıyla mayşede ortaya çıkan temelde protein ve tanenlerden oluşan çökme ve topaklanma. Bazı uzmanlar bazı atıkların fermantasyon kabına alınmasını önerir. Onlara göre bu atıklar maya besini olarak iş görür.

 

Cold Crash: Soğuk çökertme. Fermentasyonun bitimine doğru fermenterin yaklaşık 4 derece soğukluğa alınarak berraklık sağlama işlemi.

 

Continental Pilsner:  Avrupa üretilen Pils tarzı biralar için kullanılan genel bir terimdir.

 

Conditioning: Dinlendirme/Olgunlaştırma. Mayanın ikinci fermantasyonda birayı daha rafine hale getirmek için son dokunuşlarını yaptığı süreç. Dinlendirme şişede de devam eder.

 

Continuous Sparging: Sürekli Yağmurlama. Mayşe devirdaim yapılır ve süzülür ama şerbet posa yatağının 2,5 cm yukarısında kalınca durdurulur. Yağmurlama suyu yavaşça eklenir ve bu seviye süzme devam ederken korunmaya çalışır. Burada amaç şerbetle suyu yer değiştirmektir, yağmurlama yoğunluk 1008 olduğunda ya da yeterli şerbet elde edilince bırakılır.

 

Coolships: Vahşi maya ve bakteriye maruz bırakarak yapılan açık fermentasyon sistemi.

 

Corn: Mısır. Amerikan Hafif Lager ve Klasik Amerikan Pils biralarda tamamlayıcı olarak kullanılır. Bazı İngiliz alelerde de görülür.

 

Corn Sugar: Mısır Şekeri. Hammadde olarak mısırın kullanıldığı bir tür şeker.

 

Corn Syrup: Mısır Şurubu. Mısırdan üretilen şekerli şurup. Tat verici maddeler ve/veya koruyucu içerebilir.

 

Cornelius Keg: Uzun, ince genelde 5 galon (19 lt) kapasiteli, Cornelius şirketi tarafından üretilen, ev biracılarının popüler fıçısı.

 

Corona Mill: Silindirli bir tahıl öğütücüdür. Corona (birayla ilgisi yok) şirketi tarafından üretildiği için bu ismi almıştır.

 

Counterflow Chiller: Karşı Akışlı Soğutucu. Mayşe soğutmak için kullanılır. İç içe geçmiş iki borudan oluşur. İçerideki boruda sıcak olan mayşe ilerlerken, onun tersi yönünde dış boruda soğuk su ilerler. Daldırma soğutucuya (immersion chiller) göre daha verimlidir ama temizlenmesi ve hijyen hale getirilmesi daha zordur.

 

Craft Brewery: Butik biracılık. Orta ölçekli bir işletmede yapılan ticari biracılık.

 

Cream Ale: Kremalı Ale. Amerikan Hafif Lager birasının bir türevidir. Ale olarak fermante edilir, fakat bekletilir. Genelde tamamlayıcı olarak pirinç ya da mısır içerir.

 

Crystal Malt: Kristal Malt. Hala nemliyken şekerleşme sıcaklığına kadar ısıtılan malttır. Bu işlemden sonra şekerleşme bitene kadar işlem yapılır. Daha sonra malt kavrulur.

bottom of page