top of page

D

 

Dark Malt Extract: Koyu Mal Özütü. Belli bir yüzdeyle koyu kristal ve/veya kavrulmuş malt ile imal edilmiş malt özütü. Bu özüt koyu bir renk ve karamel ve/veya kavrulmuş tat verir.

 

Decoction: Sıcak mayşeyle kademeli haşlama. Mayşenin bir kısmının ayrılarak belirli bir sıcaklık derecesine kadar ısıtılıp tekrar mayşeye katılması olarak tanımlanır.

 

Decoction Mash: Kademeli Mayşeleme. Geleneksel Alman mayşeleme yöntemidir. Bu yöntemde farklı sıcaklıklarda dinlendirme yapılarak mayşe hazırlanır. Bir sıcaklıktan bir diğerine geçiş için, mayşeden bir miktar dışarı alınır, ayrı olarak kaynatılır, sonra ana mayşe kabına geri boşaltılır.

 

Dextrins: Dekstrinler. Büyüklük olarak şekerler ve nişastalar arasında bulunan karbonhidratlardır. Dekstrinler biraya gövde katar. Nişastanın diastatik enzim aktivitesinden ardakalır.

 

Dextrose: Dekstroz. Glikoz ve dekstroz molekül olarak aynıdır. Dekstroz glikozun sanayide kullanılan adıdır. D-glikoz olarak geçer. Rotasyonik yapısından dolayı böyle adlandırılır.

 

DIY- Do It Yourself: Kendi başına yapabileceğin biralar için söylenen deyim. Genelde kit biraları için geçerlidir.

 

Diacetyl: Diasetil. Belirli mayalar tarafından yaratılan, fermantasyon sırasında ortaya çıkan kimyasal bileşiktir. Tereyağımsı bir karakteri vardır.

 

Diacetyl Rest:  Diasetil Dinlendirmesi. Lager fermantasyonda, fermantasyonun bitimine yaklaşması sırasında sıcaklığını 15-16 °C’ye çıkartma işlemidir. Mayanın diasetili işleyerek daha temiz tadımlı bir bira elde edilmesini sağlar.

 

Diastatic Power: Diastatik güç. Maltın sahip olduğu toplam diastatik enzim potansiyelir. Nişastayı şekere dönüştürme gücüne denir. Toplam maltın en az 70 L derecesinde olması beklenir ki iyi bir mayşe verimi elde edilebilsin.

 

Dimethyl Sulfide: Dimetil Sülfit. “Kremalı mısır” ya da “pişirilmiş sebze” tadı veren bir sülfür bileşimidir (genellikle DMS olarak kısaltılır). Çok düşük seviyede lagerlerde tercih edilir.

 

Dip Tube: Daldırma Tüpü. Metalden yapılma bir tüptür ve bira fıçısının üst tarafından biranın içine kadar iner. Standart bir soda fıçısında “çıkış” fittinginde yer alan daldırma tüpü fıçının altına kadar uzanır, amaç biranın fıçıdan alınmasını sağlamaktır. “Giriş” fittinginin devamında yer alan daldırma tüpü kısadır ve biraya CO2 aktarmak için kullanılır.

 

Disaccharide: Disakkarit. İki tane basit şekerin biraraya gelmesinden oluşan bir şeker molekülüdür. Maltoz (malt şekeri) ve sakaroz (evde kullandığımız şeker) iki örnektir.

 

Distillation: Damıtma. Sıvıyı kaynama noktasına çıkarıp, sonra da yoğunlaştırma işlemidir. Suyu saflaştırmak için kullanılabilir ya da fermente bir içecek içindeki alkolü ayırıp daha sert içkilerin yapılmasında kullanılır.

 

Distilled Water: Damıtık Su. Kaynatılıp, sonra da yoğunlaştırılarak saflaştırılmış sudur. Şebeke suyu uygun olmadığında damıtık su kullanılabilir ama maya sağlığı açısından bazı mineralleri içermeyebilir.

 

Doppelbock: Alman usulü oldukça sert lager biralar için kullanılır. Alman bira yasasına göre bir biraya Doppelbock demek için ilk yoğunluğunun en az 18ºP (spefisik yoğunluk 1.072) olmalı. Birçok Doppelbock biralar genelde –ator  son ekiyle biter. Paulaner Salvator “orijinal” Doppelbock olarak kabul edilir. Doppelbock aynı zamanda gücü tanımlamak için de kullanılan bir terimdir.

 

DME - Dried Malt Extract: Kuru Malt Özütü. İçindeki suyu tamamen alınmış mayşedir ve toz şeklidendir. Aynı zamanda önceden şerbetçiotu uygulanmış ve buğdaydan yapılmış durumda olabilir.

 

Dry Hop: Kuru uygulama. Fermantasyon tankına (genellikle ikinci fermantasyon aşamasında) eklenen ve biraya şerbetçiotu aroması veren şerbetçiotlarıdır.

 

Dry Stout: Oldukça koyu, kavrulmuş (bazen kahve benzeri) tadı olan ale bira karakterini ifade eder. Bilinenin aksine Dry Stout biraların alkol oranı yüksek değildir.

 

Dubbel: Koyu, güçlü, malt tadı hakim Belçikalı ale birasıdır. Son dönemlerde meyvemsi karaktere ve baharatlı bir tada sahiptir. “Trappist” stillerinden birisidir.

Dunk Sparge: Daldırma yağmurlama. Torbalı mayşeleme (BIAB) yapımında kullanılan bir yağmurlama yöntemi. Demleme sonrası malt torbası ayrı bir sıcak su kazanına daldırılır ve bir süre bekletilir. Böylece malt küspesinde son kalan şekerler de elde edilmiş olur. Bu yöntemin mayşe verimliliğine %2-4 gibi bir katkısı olduğu düşünülür. Aslında bu yöntem eski zamanlarda kullanılan Parti Gyle yöntemidir.

 

Dunkel: Koyu, malt tadı hakim, Alman usulü lager biradır. “Dunkel” kelimesi Almanca “koyu” demektir ve bazen sıfat olarak kullanılır. Örneğin "Dunkel Weizen" (koyu buğday birası anlamına gelir).

bottom of page