top of page

E

East Kent Goldings: Bu şerbetçiotu çok hoş bir aromaya sahiptir ve İngiliz ş.otlarının kralı olarak adlandırılır. Geleneksel IPA ve English Bitter için kullanılmaz. Acılık için sonraki dakikalarda ek ş.otu olarak kullanılır. Tarihi East Kent’te üretilen çok çeşitli Goldings ş.otu mevcuttur. Alfa asit: % 4,0-6,0.

 

EBC: European Brewery Convention. Bira rengi birimi. Biranın rengi açıktan koyuya doğru derecelendirilmiştir. Diğer karşılık gelen birim SRM birimidir.

 

Efficiency (extraction efficiency):  Malttaki toplam şekerden elde edilen şeker miktarının ölçüsüdür. Genelde yüzde olarak verilir. % 75 demek malttaki toplam şekerin ancak % 75’inin işleme sürecine girdiğini anlatır.

 

Endosperm: Tohumun besleyici bölümüdür. Karbonhidratlardan, proteinlerden ve lipitlerden oluşur.

 

English Bitter: Altın sarısından bakır rengine doğru giden güçlü şerbetçiotu tadıyla bilinen bira. Ordinary Bitter, Best Bitter ve Strong Bitter gittikçe artan güce delalet eder. Güçlü olanlar English Pale Ale olarak da adlandırılır.

 

English Sparging: Parti gyle – türev bira. İngiliz yağmurlama yöntemidir. Şerbet sonuna kadar süzülür, sonra posa yatağına su eklenir ve ikinci mayşeleme yapılır ve bu şerbet de ayrı bir kaba süzülür, sonra karıştırılır.

  

Enzymes: Enzim. Pek çok reaksiyona neden olan organik bileşiklerdir. Birayapımında en önemli role sahiptirler. Amilaz enzimler nişastayı şekere çevirirken proteolytic enzimler karmaşık proteinleri basit proteinlere ve amino asitlere çevirir.

 

ESB: Extra Special Bitter.  Güçlü bir tür İngiliz pale ale.

 

Esters: Ester. Meyvemsi aroma ve rayiha sağlayan organik bileşiklerdir. Fermantasyonun doğal bir sonucu olarak mayalar tarafından üretilir. Yükseltilmiş fermantasyon sıcaklıkları ester üretimini artırır. Maya türü de ester üretimini belirler. Lager mayalar daha az ester üretir. Bazı Weizen ve Belgian ale mayaları da çok üretirler.

 

Ethanol: Etanol. Tahıl alkolü olarak da bilinir. Şekerin maya tarafından fermente edilmesi sonucu üretilir. Kimyasal formülü: C2H5OH

 

Ethyl Acetate: Etil Asetat. Birada en yaygın bulunan esterlerden bir tanesidir. En küçük esamesi bile ale biralara meyvemsi bir karakter verir. Eğer miktarı artarsa hoş olmayan solvent aromasına neden olur.

 

Extraction: Arpa maltı ve katkılardan elde edilen çözünebilen materyaldir.

 

Extract Brewing:  Hazır özütler ile yapılan bira yapım yöntemi. Tozlar, şuruplar, özütler kısmen ya da tam olarak kullanılır. Daha az malzeme ve zaman gerektirdiğinden acemiler tarafından tercih edilir. Ama kuru tahıl bira yapımındaki kadar süreç üzerinde kontrol sağlamaz.

 

Extract Twang: Malt özütleri ile yapılan biralarda tarif edilemeyen sabit bir tad ya da aroma. Özüt yapım tekniği nedenine bağlı olarak ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Bir tür şehir efsanesi diyenler de var.

bottom of page