top of page

G

Gazsız Bira (Flat Beer): Gazı olmayan, baloncukları görülmeyen biradır. Karbondioksit gazı içermez ya da çok azdır.

 

Gerçek Sindirim (Actual Attenuation): Maya tarafından mayşe içerisinde alkole ve CO₂ dönüştürülen şekerlerin oranıdır. Alkol sudan daha hafif olduğundan gerçek sindirimde görünen sidirim (apparent attenuation, hidrometre ile ölçtüğümüz değer) daha yüksektir.

 

Glikoz (Glucose): Formülü  C6H12O6 olan basit şeker. Monosakkarittir. Glikoz bir diğer hızlı fermente olan şekerdir.

 

Glukanaz (Glucanase): Beta glukanlar üzerinde etkisi olan bir enzimdir.

 

Gövde (Body/Mouthfeel): Biranın ağıza alındığında oluşturduğu ağırlığı ve yoğunluğu ifade eder.

 

Gözlemlenen Sindirim (Apparent Attenuation): Biranın ne kadar fermente olduğunu veren değerdir. Yoğunluk yardımıyla bulunur. Gözlemlenen denmesinin nedeni alkolün sudan hafif olmasıdır. Bu yüzden yoğunluk değişimi alkole dönüşen şeker miktarını tam olarak vermez. Gözlemlenen sindirim gerçek sindirim değildir.

Gözlemlenen Sindirim aşağıdaki formülle hesaplanır:

((OG – FG) / (OG – 1.0)) x 100

Malt biraların çoğu %65-80 arası Gözlemlenen Sindirim yüzdesine sahiptir. Rafine şeker ya da bal içerenlerde ise bu oran %100’e yaklaşmaktadır.

Elma şarabı ve bal liköründe bu oran %100’ü de geçer (FG 1.000’in altındadır).

 

Güçlü Alfa Şerbetçiotları (High Alpha Hops): Yüksek oranda alfa asidi içeren şerbetçiotlarıdır. Daha çok acılık vermek için kullanılır.

 

  

H

Hallertau Hersbrucker: Almanya’nın en popüler aroma şerbetçiotudur. Baharatımsı aroma verir. Münih ve Nurnberg arasındaki coğrafyada yetiştirilir. Burası ayrıca Avrupa’nın ş.otu merkezidir. Daha sonra Amerika’daki çoğu ş.otu çeşitlerinin temelini bu ot atmıştır. Hastalıklara karşı direnci yüksektir. Alfa asit: 3,0-5,5.

 

Hallertau Perle: Kökeni Almanya olan bu şerbetçiotu hem acılık hem de aroma için kullanılır. Hafif baharatımsı bir aroması vardır. Uzun raf ömrü sayesinde evbiracılığında en çok kullanılan şerbetçi otlarındandır. Popülerliğini hatırı sayılır ölçüdeki alfa asitlik oranına ve bir o kadar da lezzetli aromasına borçludur.  Alfa asit: 7,0-9,5.

 

Harici Gaz Basımı (Force Carbonating): Basınç altında CO2 gazı uygulayarak karbonlaşmaya zorlama işlemidir. Doğal karbonlaşma yerine biraların daha çabuk içilebilir hale gelmesini sağlar.

 

Hava Boşluğu (Headspace): Fermenterin üst tarafındaki sıvı içermeyen boşluktur. Genelde amaç oksitlenmeyi engellemek için bu boşluğu en az düzeyde tutmaktır. İlk fermentasyon kabındaki boşluk çok kritik değildir. Ortaya çıkan CO2 oksitlenmeyi engelleyen bir tabaka yaratır.

 

Hava Kilidi  (Airlock): Fermentasyon kabının üstüne sabitlenen ufak bir alettir. Hava kilidi fermentasyon sırasında ortaya çıkan CO₂ gazının çıkışını sağlarken, kaba hava girişini engeller. Hava kilidinin içi kısmen bir sıvı – su, mikrop kırıcı bir çözelti ya da votka – doludur. CO₂ gazı kabarcıklar çıkararak buradan havaya karışır. Ucu su dolu bir kaba bırakılmış tahliye hortumu da havakilidi olarak kullanılır.

 

Havalandırma (Aeration): Mayşeye ya da biraya hava (oksijen) katmak için kullanılan işlemdir. Maya ekleme işlemi sırasında soğutulmuş şerbetin havalandırılması istenen bir durumdur, çünkü mayanın çoğalması için oksijene ihtiyacı vardır. Bira üretimi ya da fermentasyon sürecinde bunun dışında yapılacak havalandırmalar istenmez, çünkü oksidasyona yol açılır ve bu da biraya bayat bir tat verir.

 

Hefeweizen:  Alman kökenli bir bira türüdür. Kelime anlamı “mayalı buğday birası”dır.

 

Helles Bock: Soluk renkli Bock biradır.

 

HERMS (Heat Exchanger Recirculating Mash System): Tüm mayşeleme ve soğutma işlemlerinin aynı platform üzerinde gerçekleştirildiği bir sistemdir. RIMS (Recirculating Infusion Mash System) diğer benzer sistemdir.

 

Hidroliz (Hydrolysis): Kimyasal ya da biyokimyasal yolla bir kimyasal yapının çözünmesidir.

 

Hidrometre (Hydrometer): Şeker yoğunluğunu ölçen alet. Amaç mayşe içindeki şekerin miktarını ölçmektir.

bottom of page