top of page

B

 

Bacteria: Bakteri. Birada istenmeyen bir canlı türü. Tek hücreli organizmalardır. Bakteri bulaşması biranın ekşi, bayatımsı ya da meyvemsi tatlar almasına neden olur. Şişe açıldığında köpüğün kabarmasına kimi zamanlarda şişenin patlamasına da neden olur. Genelde çoğu bakteri şerbetçiotu, alkol ya da düşük pH değerini pek sevmez. Ama bazı bira türleri sahip oldukları özel ekşimsi tat için (örn. Lambic, Oud Bruin, Berlineer Weisse) bakteri fermantasyonu ile üretilir.

 

Bacterial: Bakteriyel. Bozuk aromaları tarif eden genel bir terim. Laktik asit, sirkemsi, odunsu, bayat, küflü ya da mikrobik bulaşmayı ifade eder.  

 

°Balling, °Brix, °Plato: Bu üçü de sıvıda ne kadar şeker olduğunu belirten  standart birimlerdir. Özgül yoğunluğa (Specific Gravity) karşılık gelirler. Örn. °10 Plato, 1040 SG’ye karşılık gelir.

 

Barley:  Arpa. Çoğu biranın yapıldığı tahıl. Bira yapmak için arpa önce malt haline getirilmeli, sonra mayşelenmeli, sonra fermente edilmelidir.

 

Barleywine:  Arpaşarabı. İstisnai bir ale türü biradır, güçlüdür. Arpaşarabının bol alkollü olması beklenir, ayrıca fermente olmayan şeker nedeniyle oldukça tatlıdır da. Bol miktardaki şekeri dengelemek için çokça şerbetçiotu kullanılır. Aldığı isim şaraptaki kadar alkol içerdiği için konulmuştur.

 

Barrel: Bazı ülkelerde kullanılan sıvı ölçü birimi. Varil ya da ahşap fıçı.

 

Base Malt: Baz malt. Tam tahıllı bira yapımında fermente olabilen çoğu şekeri ve nişasta çevrimini sağlayan enzimleri içerir. Ana malt çoğunlukla açık renkli olur çünkü daha koyu malt yapmak için uygulanan yüksek sıcaklık enzimlerim yok olmasına neden olur.

 

Batch Priming (bulk priming): Şişeleme öncesi son şekeri katmak için uygulanan yöntemdir. Şeker, sıcak suda eritildikten sonra aktarma kabına katılır.

 

Batch Size: Kaynama başlangıcında kazandaki şerbet miktarını ifade eder. Kaynamada buharlaşma ile su kaybı olur, elde kalan şerbet miktarı için de “boil size” kullanılır.

 

Batch Sparging: Tekli Yağmurlama, Amerikan evbiracıları arasında yaygındır, yağmurlama suyunun tümü mayşeye katılır ve süzülmesi beklenir.

  

Beet Sugar: Şekerpancarı şekeri. Şekerpancarından elde edilen şekerdir. Beyaz toz şekerin bir tanesi de bu şekeridir, diğeri şeker kamışı şekeridir. Bazı İngiliz ve Belçika bira türlerinde fermantasyonda kullanılır. Şişe şekeri olarak da kullanılır.

 

Beer: Bira. Tahıldan elde edilen şekerin fermantasyonuyla üretilen alkollü içeceğin genel adıdır. Geçmiş tarihte ale birada olduğu gibi biralar şerbetçiotu kullanılmadan üretilirdi. Günümüzde hemen hemen tüm bira türlerinde artık şerbetçiotu kullanılıyor. Bu yüzden ale biranın tanımı da değişmiş durumda.

 

Beer Engine: Bira basma makinesi. Basınçlı bira fıçılarının aksine elle pompalayarak bira doldurmaya yarayan bir makinedir. Az köpük verdiği için tercih edilen bir doldurma yöntemidir. British “Gerçek ale” birasında olduğu gibi mesela.

 

Beer Geek: BJCP sertifikası almış ya da hazır bira kiti ile bira yapmanın ötesine geçmiş bira insanı.

 

Belgian Lambic: Geleneksel bir Belçika ale birasıdır. Mayalama için Brüksel yöresine has maya ve bakteriler kullanılır.

 

Berliner Weisse: Alman buğday birasının genellikle ekşi karakterli olanıdır. Normal bir maya ile laktik asit bakterisinin karışımı ile fermente edilir.

 

Best Bitter: İngiliz Bitter için kullanılan ara bir tanımlamadır. Ordinary Bitter ile Strong Bitter arasında yer alır.

 

Beta Acid: Beta Asit. Şerbetçiotundaki aromadan sorumludur. Şerbetçiotunun biraya geçirdiği acılığın ve aromanın bileşiklerinden bir tanesidir. Beta asitler acılık açısından az bir öneme sahiptirler, şerbetçiotunun biraya verdiği asıl acılık alfa asitler ile olur.

 

Beta Amylase: Beta Amilaz. Maltta bulunan enzimlerden bir tanesidir. Nişastayı şekere çevirme gücüne sahiptir. Beta amilaz basit şekerler üretir, bu da mayşenin daha kolay fermente olmasını sağlar. Haşlama sürecinde yaklaşık 66 °C civarında aktive olur. Ayrıca alfa amilaza da bakınız.

 

BIAB: Brew in a Bag. Malt torbası ile mayşeleme yöntemi.

Bierstiefel (Bira Çizmesi): Bira Çizmeleri yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip ve ilk kez Almanya'daki tarih kitaplarında bahsi geçmekte. Aktarıldığına göre bu bardaklardan içme alışkanlığını başlatan Acem bir komutanmış. Bu komutan askerlerine eğer kendi çizmesinden bira içerlerse saldırdıkları kasabayı ele geçirebileceklerini söylermiş, bunun için de yemin edermiş. Daha sonra bu çizme camdan yapılır olmuş, böylece askerler de ayak kokusundan kurtulmuş. Daha sonraları bir birliğe yeni katılan gençlerin birliğe kabulü için çizmeden bira içmesi bir gelenek halini almış. Günümüzde bu artık turistlerin eğlenmek için yaptığı bir yarışma.

 

Biotin: Kompleks B vitamininde bulunan renksiz bir kristal. Özellikle mayada, ciğerde, yumurta beyazında bulunur.

 

Biscuit Malt: Bisküvi Malt. DeWolf Cosyns Malting (Belçika) firması tarafından üretilen kavrulmuş malt türü. Pale malt ile karıştırılması uygun olur.

 

Bitter:  İngiltere orijinli bir ale bira türüdür. Açıktan bakır rengine doğru gider. Şerbetçiotu baskın bir karakterdir. Acılık vermesi için tüm şerbetçiotları kaynamanın başında eklenir. Bazıları Bitter’i pale ale ile eşanlamlı kullanır.

 

Bittering Hops: Kaynamanın başında katılan şerbetçiotlarıdır. Acı şerbetçiotları adından da anlaşılacağı gibi biraya acılık verir.

 

BJCP - Beer Judge Certification Program:  Bira tadımcılarına sertifika veren, ev yapımı bira yarışmaları düzenleyen, bira türlerinin kitapçık basımını yapan kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur.

 

Black Malt (black patent malt): Özel bir fırın kullanılarak arpa maltının neredeyse siyahlaşana kadar fırınlanmış halidir. Az miktarda kullanılırsa biraya renk verir, çok miktarda kullanılırsa koyu kahve ya da siyah renk kazandırır. Kavrulmuş ham arpa gibi biranın tadını keskinleştirip isli bir aroma verir.

 

Bleach: Çamaşır Suyu. Sodyum hipoklorit olarak da bilinir. Bira şişelerini ve yapım malzemelerini temizlemenin ve arındırmanın en ucuz yoludur. Temizlikten sonra malzemeler kurumaya bırakılarak iyice kurutulmalıdır.

 

Blow-off: Bir tür hava kiliti sistemi.

 

Bock: Güçlü bir Alman birası türü.

 

Body: Gövde. Biranın ağıza alındığında oluşturduğu ağırlığı ve yoğunluğu ifade eder.

 

Boil Size: Kaynama sonrası elde kalan şerbet miktarı için kullanılır.

 

BOP (Brew On Premises): Evde bira yapanlar bira yapsın diye kendi ekipmanını onlara kiralayan ticari bir kuruluş.

 

Bottle Bombs: Şişe bombası. Fazla karbondioksit nedeniyle şişe patlamaktadır. Ender görülen bir olaydır ama ciddi yaralanmalara neden olabilmektedir.

 

Bottle Capper (Bench Capper): Kapaklama aleti. Genelde iki türü vardır. Üstten bir kolla bastırarak kapağı kapatan bir alet ve iki elle yandan bastırarak çalışan diğer alet.

 

Bottle Conditioning: Şişede Olgunlaştırma. Birayı şişede karbonize ettikten sonraki süreçtir. Şişeye eklenen bu son şeker az da olsa canlı kalan maya tarafından eser miktarda alkole ve karbondioksite (CO₂) dönüştürülür. Bundan sonra bira son halini alsın diye şişede olgunlaşmaya bırakılır. Bira stiline göre en az 2-3 ay sürer.  

 

Bottle Filler (bottling wand): Şişe doldurma. Birayı şişeye doldururken mümkün olduğunca az çalkalamaya maruz bırakan böylece havalandırma ve okside olma tehlikesini engelleyen bir aletdir. Şişe dibine ulaşan vanalı bir hortumu olan plastik bir kaptır.

 

Bottle Priming: Şişeleme zamanı şekeri her bir şişeye ayrı ayrı katma yöntemidir.

 

Bottling Tank (bottling bucket): Nihai bira sifonlanarak bu kaba alınır ve son şeker biraya dibinde vanası olan bu kapta karıştırılır. Çoğu zaman şişe doldurma kabı olarak da kullanılır.

 

Bottling Yeast: Şişeleme zamanı şişeye eklenen mayadır. Böylece şişeye eklenen son şekerin çabuk ve tamamen fermente olması garantilenmeye çalışılır. Çoğu durumda kullanmak gerekmez.

 

Bottom Fermenting (bottom cropping): Alt fermantasyon. Lager biralar için uygulanan mayalanma yöntemidir. Fermantasyonun bitimine doğru maya dibe çekilir.

 

Braggot: Fermente olacak bazı şekerlerin tahıldan geldiği balşarabı (mead) ya da balşarabı ve ale karışımı olan alkollü içecek.

 

Brett (brettanomyces): Belgian Lambic birasına karakteristik özelliğini kazandıran bir vahşi maya türü. Çoğu Lambic için "at kokusu" ya da "deri kokusu" özelliğinden sorumludur.

Brewer: Bira yapan kişi, bira yapımcısı.

 

Brewer Yeast: Bira fermentasyonu için kullanılan bira mayası.

Brewers Gold: Acılık şerbetçiotu. Dengeli bir acılık verir. Lager biralarda biranın olgunlaşma döneminde aroma sağlamak için en ideal karışımdır.  Meyveli ve baharatlı aromalar kazandırır. Alfa asit: % 5,5 - 6,5.

 

Brewing: Bira yapımı.

 

Brix: Çözeltideki (mayşe) şeker miktarını verir. Ağırlık yüzdesi olarak ifade edilir. Örneğin, 10°P mayşe %10 şeker içerir (ağırlıkça).

 

Brown Ale: Kahverengi ale. Adından anlaşıldığı gibi kahverengi biradır.

 

Brown Malt: 60°L renginde olan malt.

 

Brown Sugar: Esmer şeker.

 

Buffer: Dengeleyici ya da tampon. Kimyasal bir yapı, bir sıvıda pH dengesini sabitlemeye çalışır.

 

Burton Water Salts: Kalsiyum sülfat (gypsum) ve diğer mineralleri içeren su. Mayşelemede kullanılır. 

bottom of page