Ş
Şekerkamışı Şekeri (Cane Sugar): Şekerkamışından üretilen rafine bir şekerdir. Bildiğimiz masa şekeri en bilinen halidir. Bazı İngiliz ve Belçika biralarında fermentasyonda ve şişe şekeri (karbonizasyon için) olarak kullanılır.
Şekerleşme Dinlendirmesi (Saccharification Rest): Amilaz enizmlerinin nişastayı şekere dönüştürdüğü sıcaklıkta yapılan dinlendirmedir. Genellikle 65-71 °C arasındaki uygulanır.
Şekerpancarı Şekeri (Beet Sugar): Şekerpancarından elde edilen şekerdir. Beyaz toz şekerin bir tanesi de bu şekeridir, diğeri şeker kamışı şekeridir. Bazı İngiliz ve Belçika bira türlerinde fermentasyonda kullanılır. Şişe şekeri olarak da kullanılır.
Şerbet (Wort): Fermente edilmemiş mayşe. Maltın ve diğer tamamlayıcıların demlenerek ve kaynatılarak elde edildiği şekerli sıvı.
Şerbet Miktarı (Batch Size): Kaynama başlangıcında kazandaki şerbet miktarını ifade eder. Kaynamada buharlaşma ile su kaybı olur, elde kalan şerbet miktarı için de “boil size” kullanılır.
Şerbetçiotu (Hop): Biraya acılık, tat ve aroma veren otlardır.
Şerbetçiotu Çayı (Hop Tea): French Press ile yapılan şerbetçiotu demleme sistemi. Fermnetere katılan ş.otuna alternatif olarak yapılır.
Şerbetçiotu Dönüşümü (Utilization/Hop utilization): Kaynama sırasında mayşe yoğunluğuna bağlı olarak şerbetçiotunun acılık değerindeki değişim ve tablosu.
Şerbetçiotu Torbası (Hop Bag): Şerbetçiotlarının koyulduğu demleme torbasıdır. Temizlik sağlar, ancak verimlilik düşer.
Şişe Bombası (Bottle Bomb): Fazla karbondioksit oluşumu nedeniyle patlayan şişelere denir. Ender görülen bir olaydır ama ciddi yaralanmalara neden olabilmektedir.
Şişe Mayası (Bottling Yeast): Şişeleme zamanı şişeye eklenen mayadır. Böylece şişeye eklenen son şekerin çabuk ve tamamen fermente olması garantilenmeye çalışılır. Çoğu durumda kullanmak gerekmez.
Şişe Şekeri (Bottle Priming): Şişeleme zamanı şekeri her bir şişeye ayrı ayrı katma yöntemidir.
Şişede Olgunlaştırma (Bottle Conditioning): Birayı şişede karbonize ettikten sonraki süreçtir. Şişeye eklenen bu son şeker az da olsa canlı kalan maya tarafından eser miktarda alkole ve karbondioksite (CO₂) dönüştürülür. Bundan sonra bira son halini alsın diye şişede olgunlaşmaya bırakılır. Bira stiline göre en az 2-3 ay sürer.
T
Tahıl Reçetesi (Grain Bill): Bir bira tarifinde kullanılacak olan malt ve diğer tahılların listesi.
Takoz (Carboy Cap): Kauçuktan yapılmıştır ve ortası deliktir, buraya hava kilidi yerleştirilir.
Takviyeler (Adjuncts): Genellikle rafine şeker ve malt haline getirilmemiş tahılları (örneğin mısır ve pirinç) ifade eden, ancak malt kaynağı olarak kullanılmayan tüm fermente edilebilir şekerleri de kapsayan bir deyimdir. Rafine şeker doğrudan kaynama kazanına eklenebilir, malt haline getirilmemiş tahıllar ise nişastayı şekere dönüştürmek için maltla birlikte mayşede kullanılmak zorundadır.
Tam Malt (All-malt): Yeni çıkan bir terim. Sadece arpa maltından yapılan ve yapımında herhangi bir takviye kullanılmayan bira demektir.
Tamtahıl Bira Yapımı (All-grain Brewing): Hazır olarak satılan kuru ya da sıvı malt özütlerinin kullanılmadığı bira yapım yöntemidir. Tüm fermente edilebilir şekerler maltın mayşelenmesiyle elde edilir. Tamtahıl bira yapımı daha fazla ekipmana ve zamana ihtiyaç duyar, ancak nihai ürünün oluşumunda size daha fazla kontrol sağlar. Şöyle düşünülebilir: Hazır pizza alıp bunu fırına koyup yapabilirsiniz ya da hamuru açıp “en başından” pizzayı yapabilirsiniz.
Tanenler (Tannins): Tahılda ve şerbetçiotunda bulunan fenolik bileşimlerdir. Biracılar bunların seviyesini kontrol etmek için yağmurlama suyunun sıcaklığını ve pH değerini düşürebilir.
Target: Hem aroma hem de acılık için kullanılan seçkin bir İngiliz şerbetçiotudur. Yüksek alfa asiditesi sayesinde biraya dengeli bir acılık sunar. Alfa asit: 9,5-12,5.
Tek Aşamalı Fermentasyon (Single-stage Fermentation): Tüm fermentasyonu tek bir kap içinde gerçekleştirmektir.
Tek Seferli Yağmurlama (Batch Sparging): Amerikan evbiracıları arasında yaygındır, yağmurlama suyunun tümü mayşeye katılır ve süzülmesi beklenir.
Tettnanger: Aroma veren en asil Alman şerbetçiotudur ve genelde lager bira için kullanılır. Yumuşak baharatımsı bir aroması ve ince, lezzetli bir tadımı vardır. Az yetiştirilir, fiyatı da ona göredir. Alfa asit: 3,5-6,0.
Topaklanma (Flocculation): Mayaların topaklanma eğilimini ifade eder. Topaklanma eğilimi az olan mayalar daha iyi fermentasyon sağlar, ancak birada bulanıklık yaratır. Tam tersine topaklanma eğilimi fazla olan mayalar daha uzun fermentasyon süreleri ile daha berrak biralar üretir.
Toplu Şekerleme (Batch Priming - Bulk Priming): Şişeleme öncesi son şekeri katmak için uygulanan yöntemdir. Şeker, sıcak suda eritildikten sonra aktarma kabına katılır.
Torbalı Mayşeleme (Brew in a Bag. BIAB): Malt torbası kullanılarak yapılan mayşelemeyi anlatır. Malt torbası kazanın içinde yer alır.
Tortu (Trub): Fermentasyon sürecinde ortaya çıkan ve dipte biriken atıklardır.
Trappist Ale: Trappist manastırlarda (çok sıkı kuralları olan ve konuşmayı bile meneden bir Katolik manastır) üretilmiş ale biralar için kullanılan bir deyimdir.
Türev Mayşeleme (Parti-gyle): Aynı maltı ilk demleme ile yüksek yoğunlukta, ikinci demleme ile de düşük yoğunlukta elde etme yöntemine denir.