K
Kademeli Demleme/Mayşeleme (Step Infusion Mash): Farklı sıcaklıklarda dinlendirerek yapılan mayşelemedir. Sıcaklık artışı su ve maltın ısıtılmasıyla yapılır.
Kalan Şerbet (Boil Size): Kaynama sonrası elde kalan şerbet miktarı için kullanılır.
Kalsiyum Karbonat (Calcium Carbonate): Formülü CaCO2 olan kimyasal bileşen, tebeşir ya da kireç taşı olarak da bilinir. pH derecesini artırmak için kullanılır.
Kalsiyum Sülfat (Calcium Sulfate): Formülü CaSO4 olan kimyasal bileşen, alçı taşı olarak bilinir. Mayşenin pH derecesini düşürür. Aynı zamanda bira yapımında kullanılacak suya eklendiğinde şerbetçiotu acılığını daha da ortaya çıkarır.
Kapaklama Aleti (Bottle Capper - Bench Capper): Genelde iki türü vardır. Üstten bir kolla bastırarak kapağı kapatan bir alet ve iki elle yandan bastırarak çalışan diğer alet.
Kapalı Fermentasyon (Closed Fermentation): Biranın kapalı bir kapta fermente edilmesi demektir. Fermentasyon sırasında CO2 gazı açığa çıkar. Bu gazın dışarı çıkmasına izin verilirken dışarıdan hava girişi engellenir. Bazı geleneksel İngiliz ve Belçika biracılar açık fermentasyon yöntemini kullanır. Burada fermentasyon üstü açık havuzlarda yapılır.
Karamelize Şeker (Candy Sugar - Belgian Candy Sugar): Sakkarozun sitrik asit ve suyla ağda haline getirildikten sonraki katı hali. Sakkaroz, früktoz ve glikoza parçalanır. Maya tarafından kolayca hazmedilen şekerlere dönüşür. Biraya renk ve aroma vermek için kullanılır.
Karbondioksit (Carbon Dioxide): Formülü CO2 olan renksiz gaz. Karbon dioksit fermentasyon sırasında mayanın şekeri yemesiyle ortaya çıkan artıklardandır (diğeri de alkoldür). Biraya gazlı içecek özelliğini katar.
Karbonizasyon Şekeri (Priming Sugar): Şişeleme sırasında karbonizasyon için eklenen şekerdir.
Karbonlama Kapağı (Carbonator Cap): Şişenin üzerine yerleştirilen bir aparatdır. Bir CO2 tankına bağlanarak biranın (ya da benzer tür içeceklerin) içine karbondioksit basmak için kullanılır.
Karşı Akışlı Soğutucu (Counterflow Chiller): Şerbet soğutmak için kullanılır. İç içe geçmiş iki borudan oluşur. İçerideki boruda sıcak olan şerbet ilerlerken, onun tersi yönünde dış boruda soğuk su ilerler. Daldırma soğutucuya (immersion chiller) göre daha verimlidir ama temizlenmesi ve arındırılması daha zordur.
Katkı Maddeleri (Additive): Birayapım sürecini kolaylaştırmak ya da biranın raf ömrünü uzatmak için kullanılan enzimler, koruyucular ve antioksidanlardır.
Kavruk Malt (Toasted Malt): Fırında ısıtılarak kavrulan malttır.
Kayanama Sonu Şerbetçiotları (Finishing Hops): Biraya acılık dışında tat ve aroma katan şerbetçiotlarıdır. Bunlar kaynamanın sonunda (ya da kaynama bittikten sonra) mayşeye eklenir. Böylece şerbetçiotlarının sahip olduğu tat ve aroma kaybolmadan biraya kadar ulaşır.
Kaynama Başı Şerbetçiotları (First Wort Hopping): Kaynatma başında mayşeye eklenen şerbetçiotlarıdır. Bu yöntemin uygulayıcıları, sonlandırma şerbetçiotlarına göre bunların biraya daha güzel aroma verdiğini savunurlar.
Kaynama Köpüğü (Hot Trub): Sıcak protein dönüşümü öncesi oluşan kaynama köpüğü.
Kaynama Sonu (Mash-out): Mayşelemenin son aşamasıdır. Mayşe yaklaşık olarak 74 °C’ye kadar ısıtılır. Enzim aktiviteleri sona erer, daha kolay boşaltma olur. Bu işlem opsiyoneldir.
Kaynamalı Demleme (Decoction - Decoction Mash): Sıcak mayşeyle kademeli demleme. Mayşenin bir kısmının ayrılarak belirli bir sıcaklık derecesine kadar ısıtılıp tekrar mayşeye katılması olarak tanımlanır. Geleneksel Alman mayşeleme yöntemidir.
Kendin Yap (DIY- Do It Yourself): Kendi başına yapabileceğin biralar için söylenen deyim. Genelde kit biraları için geçerlidir.
Kısmi Mayşeleme (Partial Mash): Daha az bir mayşe ile malt özütünün birleştirildiği mayşeleme yöntemidir.
Kloramin (Chloramine): Klor içeren kimyasal bir maddedir. Genel olarak içme suyundaki mikro organizmaların yok edilmesi için şebeke suyuna katılır. Eğer şebeke suyu klor içeriyorsa, bira yapımından önce suyun filtrelenmesi gerekiyor.
Klorin (Chlorine): Oldukça zehirli, aşırı tepkili bir gaz, sembolü “Cl”dir.
Klorofenoller (Chlorophenols): Klorun fenol adı verilen organik bileşenler ile birleşmesinden oluşan kimyasallardır. Klorlu şebeke suyu ya da bira ekipmanlarında çamaşır suyunun aşırı kullanımı birada klorofenoller oluşuna neden olur.
Kornelyus Fıçı (Cornelius Keg): Uzun, ince genelde 5 galon (19 lt) kapasiteli, Cornelius şirketi tarafından üretilen, ev biracılarının popüler fıçısı.
Koyu Mal Özütü (Dark Malt Extract): Belli bir yüzdeyle koyu kristal ve/veya kavrulmuş malt ile imal edilmiş malt özütü. Bu özüt koyu bir renk ve karamel ve/veya kavrulmuş tat verir.
Koyulaşma Tepkimesi (Maillard Reaction): Tahıl ısıtıldıkça koyulaşır. Sıcaklık uyguladıkça bir şeker (glukoz) ve bir amino asitin kompleks bir yapıya dönüşür. Bu durum pigment ve melanoidinlerin oluşumuna neden olan birçok reaksiyonda temel rol oynar.
Köpük Direnci (Head Retention): Biranın yüzeyinde köpük katmanı tutma yeteneğidir. Köpük direnci güçlü bir bira tüketilene kadar köpük katmanı içerir.
Krausening: Bir karbonizasyon yöntemidir. Geleneksel bir Alman yöntemidir, şeker ya da takviye kullanmadan gazlanma sağlamak için tercih edilir. Aktif halde olan şıra şeker yerine kullanılır.
Kristal Malt (Crystal Malt): Hala nemliyken şekerleşme sıcaklığına kadar ısıtılan malttır. Bu işlemden sonra şekerleşme bitene kadar işlem yapılır. Daha sonra malt kavrulur.
Kuru Malt Özütü. (DME - Dried Malt Extract): İçindeki suyu tamamen alınmış mayşedir ve toz şeklidendir. Aynı zamanda önceden şerbetçiotu uygulanmış ve buğdaydan yapılmış durumda olabilir.
Küspeyle Süzüm (Lauter – lautering): Mayşeden malt küspesini ayırma işlemidir. Yapılan bir diğer işlem de küspenin süzgeç olarak kullanılmasıdır.
Kvass: Yumuşak içimli (genelde % 2’den az alkollü) ve çavdar ekmeğinden yapılan bira. Rusya ve Slav ülkelerinde yaygındır. Kvass kelimesi “ekmek içeceği” teriminden gelmektedir.