E
East Kent Goldings: Bu şerbetçiotu çok hoş bir aromaya sahiptir ve İngiliz ş.otlarının kralı olarak adlandırılır. Geleneksel IPA ve English Bitter için kullanılmaz. Acılık için sonraki dakikalarda ek ş.otu olarak kullanılır. Tarihi East Kent’te üretilen çok çeşitli Goldings ş.otu mevcuttur. Alfa asit: % 4,0-6,0.
EBC: European Brewery Convention. Bira rengi birimi. Biranın rengi açıktan koyuya doğru derecelendirilmiştir. Diğer karşılık gelen birim SRM birimidir.
Elma şarabı ve bal liköründe bu oran %100’ü de geçer (FG 1.000’in altındadır).
Endosperm: Tohumun besleyici bölümüdür. Karbonhidratlardan, proteinlerden ve lipitlerden oluşur.
Enfeksiyon/Kontaminasyon/Mikroplanma (Infection): Bira yapımında enfeksiyon mayalanma dışındaki mikroplaşmaya denir. Vahşi maya ve diğer bakteriler mikrop kapmaya neden olabilir.
English Bitter: Altın sarısından bakır rengine doğru giden güçlü şerbetçiotu tadıyla bilinen bira. Ordinary Bitter, Best Bitter ve Strong Bitter gittikçe artan güce delalet eder. Güçlü olanlar English Pale Ale olarak da adlandırılır.
Enzim (Enzyme): Pek çok reaksiyona neden olan organik bileşiklerdir. Birayapımında en önemli role sahiptirler. Amilaz enzimler nişastayı şekere çevirirken proteolytic enzimler karmaşık proteinleri basit proteinlere ve amino asitlere çevirir.
ESB: Extra Special Bitter. Güçlü bir tür İngiliz pale ale.
Ester (Esters): Meyvemsi aroma ve rayiha sağlayan organik bileşiklerdir. Fermentasyonun doğal bir sonucu olarak mayalar tarafından üretilir. Yükseltilmiş fermentasyon sıcaklıkları ester üretimini artırır. Maya türü de ester üretimini belirler. Lager mayalar daha az ester üretir. Bazı Weizen ve Belgian ale mayaları da çok üretirler.
Eşanjör (Heat Exchanger): Kaynamadan sonra mayşeyi soğutmak için kullanılan sistem.
Etanol (Ethanol): Tahıl alkolü olarak da bilinir. Şekerin maya tarafından fermente edilmesi sonucu üretilir. Kimyasal formülü: C2H5OH
Etil Asetat (Ethyl Acetate): Birada en yaygın bulunan esterlerden bir tanesidir. En küçük esamesi bile ale biralara meyvemsi bir karakter verir. Eğer miktarı artarsa hoş olmayan solvent aromasına neden olur.
Evbiracılığı (Homebrewing): Evbirası yapımı ve buna bağlı etkinlikler.
Evbiracısı (Homebrewer): Kendi imkanlarıyla bir hobi olarak bira yapan kişi.
F
Fenolik (Phenolic): Fermentasyon sırasında ortaya çıkan ilaç aroması ile ayırt edilebilen yan ürünlerdir.
Fermentasyon Kabı/Tankı (Fermenter): Fermentasyonun gerçekleştiği kap. Ev biracıları genellikle cam, plastik kovalar ya da damacanalar kullanırken, endüstriyel biracılıkta paslanmaz çelik tanklar kullanılır.
Fermentasyon Köpüğü/Kef (Krausen): Fermentasyon sırasında şıra yüzeyinde oluşan köpüğü ifade etmek için kullanılır. Bu köpük şişe şekeri yani karbonizasyon için de kullanılır.
Fermentasyon ya da Mayalama (Fermentation): Mayanın şekeri alkol ve CO2 gazına dönüştürme sürecidir.
Fırınlama (Kilning): Maltın kurutulmasını ifade eder.
Filiz (Acrospire): Tohumun ruşeymden ortaya çıkarak bitki olacağı bölümü.
Foreign Extra Stout: Dry Stout’un daha güçlü versiyonudur. Örneğin şişelenmiş Guinness bu türe girer.
French Press: İçinde süzgeç bulunan bardak. Genelde hazır kahve yapmak için kullanılır. Evbiracıları şerbetçiotunun çayını yapmak için kullanırlar.
Früktoz (Fructose): Meyve şekeri olarak bilinir. Maya tarafından sindirilmeye hazır basit şekerdir.
Fuggles: İngiliz aroma şerbetçiotudur. Ale ve stoutlarda kullanılır. Yumuşak ve baharatlı bir karakteri vardır. IPA ve Bitter için dry hop (soğuk ekleme) aşamasında çok uygundur. Bu sağlam ş.otu ale biraların tüm rayiha, aroma ve dengeli acılığını sağlayan en temel ş.otudur. Alfa asit: 4,0-6,5.